TaalGewoon

In 2007 richtte ik TaalGewoon op, samen met een collega. We wilden een cursusinstituut waar hoogopgeleiden terecht zouden kunnen voor een breed scala aan taal- en schrijftrainingen. Correct Nederlands, Vacatureteksten, Brieven schrijven, Lange Verhalen, Interviewen, Presenteren, noem maar op. Na een paar jaar scheidden onze wegen zich omdat we allebei een andere focus wilden leggen.

(Bedrijfs)journalistiek en NT2

Mijn hart ligt vooral in de schrijvende journalistiek en bedrijfsjournalistiek en in die richting geef ik dan ook graag trainingen. Het cursusaanbod is zodoende wat versmald sinds ik mijn eigen weg ging maar daar is wel TaalGlobaal bij gekomen. Dat is de tak van TaalGewoon waarin het draait om NT2-lessen aan hoogopgeleide nieuwkomers in Nederland, vanaf A2-niveau. Om dat te kunnen doen, rondde ik een extra opleiding tot NT2-docent af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Vaak kan ik de trainingen bij TG prima alleen aan, maar in tijden van grote drukte kan ik gelukkig de expertise van een paar vakkundige collega’s inzetten, waaronder de partner met wie ik ooit TaalGewoon begon.

Vreemd toeval

Mijn loopbaan is een beetje anders gegaan dan die van de meeste journalisten en taaltrainers. Als meisje wilde ik naar de School voor Journalistiek in Utrecht maar toen ik daar twee keer was uitgeloot zette ik de journalistiek uit mijn hoofd en ging ik Nederlands studeren. Toen ik bijna mijn doctoraal had (ik was bezig met de eerstegraads onderwijsbevoegdheid) werd ik door vreemd toeval gebeld door de School voor Journalistiek of ik daar les wilde komen geven. Ik was toen 28 jaar. Mijn studie maakte ik af, maar ik ben nooit meer bij de SvJ vertrokken. Door de jaren heen heb ik mij er gespecialiseerd in Grote Verhalen, tijdschriftjournalistiek, Human Interest, Eindredactie en Freelancen.