Incompanytrainingen kunnen zowel fysiek als online worden gegeven

Kort en bondig formuleren

Een tekst schrijven is soms een frustrerende bezigheid: je hebt met veel moeite een interessant verhaal op je beeldscherm of papier gekregen, stuurt hem de wereld in en (bijna) niemand leest hem. De werkende mens krijgt ontzettend veel teksten voor zich en kan het niet altijd opbrengen om die allemaal van A tot Z te lezen. Waarom niet? Vaak zijn ze niet aantrekkelijk genoeg, te langdradig, te ambtelijk, te saai. Ze zijn niet kort en bondig genoeg.

Selecteren en schrappen

Kort en bondig schrijven betekent niet dat de schrijver zoveel mogelijk informatie op een A4’tje weet te krijgen. Hoe zorg je ervoor dat je tekst ‘lekker’ leest? Dat je de lengte binnen de perken houdt? Dat leert u in deze training. Wilt u een tekst niet onnodig lang laten uitvallen, dan is daarvoor een weloverwogen plan nodig. Wat moet er in het verhaal en wat niet? Hoe voorkom je dat er herhaling en overlap in zit? Is een lange inleiding waarin je uit de doeken doet hoe je op dit onderwerp gekomen bent eigenlijk wel nodig? Wil de lezer wel weten wat de schrijver persoonlijk met dit onderwerp heeft?

Schrijftechnieken

Maar selecteren en schrappen is nog niet genoeg. Het vraagt schrijfvaardigheid om teksten niet onnodig ambtelijk of langdradig te maken. In deze training leert u de belangrijkste technieken van kort en bondig schrijven. Dat geeft niet alleen meer leesplezier bij de lezers, maar ook veel meer schrijfplezier! Wolligheid, lege woorden, omslachtige formuleringen, ambtelijke zinsconstructies en zelfs overbodige alinea’s; u krijgt er al snel lol in om ze te schrappen of te vervangen door ‘normaal’ taalgebruik. Teksten worden er een stuk aantrekkelijker van.