Incompanytrainingen kunnen zowel fysiek als online worden gegeven

Eindredactie: ingrijpen in een tekst van een ander

Een training voor mensen die zich bezighouden met eindredactie: teksten van anderen corrigeren en redigeren. Of voor mensen die dat willen gaan doen. In de praktijk is er altijd maar weinig tijd voor eindredactie en tekstcorrectie. Daarom is het belangrijk dat de eindredacteur systematisch te werk gaat. Hoe kort je een tekst in, hoe ver mag je gaan als je ingrijpt in taal van een ander, welke fouten komen vooral vaak voor en hoe herken en verbeter je ze snel? Hoe los je kromme zinnen of lelijk taalgebruik op? Wat kun je doen om de structuur van een tekst snel te verbeteren? Wat betekent het als we zeggen dat een eindredacteur van groot naar klein moet werken?

Aankleding van de tekst

Hoe ver gaat de verantwoordelijkheid van de eindredacteur als het gaat om de inhoudelijke correctheid? Moet je de feiten checken? Behalve voor tekstcorrectie en het inkorten van tekst is er ook aandacht voor andere taken van eindredactie: koppen maken, tussenkopjes en streamers, fotobijschriften, fact checking, e.d.

Journalistiek of bedrijven en organisaties

We gaan aan de slag met bestaande teksten; het is daarom vereist dat deelnemers een eigen laptop bij zich hebben. Hoe de training er precies uitziet, hangt ook van de praktijk van de deelnemers af. We kunnen ons toespitsen op de journalistiek maar de cursus is ook heel geschikt voor mensen die binnen een bedrijf of organisatie geregeld (web)teksten moeten corrigeren of herzien.