Een journalistiek artikel

U gaat in deze training een langer journalistiek artikel schrijven, van zo’n 1500-2000 woorden. Een journalistiek stuk, bijvoorbeeld een achtergrondverhaal, of een tekst voor een bedrijfsjournalistiek medium. Hoe pak je zo’n klus aan? Waar begin je, wat doe je allemaal voordat je daadwerkelijk aan het schrijven gaat? In deze training Een journalistiek artikel schrijven werkt u stap voor stap aan zo’n lang verhaal. Een verhaal dat publiceerbaar is en geschikt voor het medium dat u in gedachten hebt. U kunt zich daarbij richten op een blad of website waarvoor u al werkt maar u kunt ook een journalistiek medium naar keuze in gedachten nemen.

Plan maken

Voordat u echt aan het schrijven gaat, maakt u een werkplan. Wat wordt uw hoofdthema, hoe zou u dat in één zin kunnen samenvatten, welke invalshoek kiest u en wat worden de subthema’s? Wat wilt u de lezer eigenlijk vertellen over uw onderwerp? Welke bronnen gaat u raadplegen, wie zou u willen interviewen, welke informatie wil en verwacht de lezer en wie is die lezer eigenlijk? Hoe moet de tekst er globaal gaan uitzien, in welke volgorde schotelt u de lezers de subthema’s voor? Een journalistiek artikel schrijven vergt een goede voorbereiding.

Schrijven

En dan gaat u aan het schrijven. Daarbij houdt u uw doel en de doelgroep goed voor ogen en zorgt u dat de tekst goed aansluit bij de invalshoek die u gekozen hebt. U let ook goed op of de ’tone of voice’ wel past bij uw lezers. Uw tekst moet helder in elkaar zitten, de lezer mag geen moment de draad kwijtraken en de stijl moet passen bij het medium waarvoor u schrijft. Pas als de tekst klaar is, gaat u nadenken over de aankleding: welke kop moet erboven, gebruikt u tussenkoppen of streamers? Moet er beeld bij en wat zou dan een goed fotobijschrift kunnen zijn?

Een journalistiek artikel schrijven doe je niet zomaar, veel mensen weten niet eens hoe ze moeten beginnen en zitten eerst eindeloos na te denken over een geschikte kop. In deze training leert u dat een goede tekst zelden tot nooit in één keer op papier staat. Termen als ‘schrijven is schrappen’ en ‘kill your darlings’ zijn niet voor niets overbekend in de journalistiek. Maar ligt het resultaat er en bent u er tevreden over, dan geeft dat enorm veel voldoening.

Verkopen

We besteden ook (kort) aandacht aan de vraag hoe je als freelancer een tekstidee aan de man kunt brengen.

Deze training kost 320 euro excl. btw (dus 387,20 incl.) Hij beslaat vier lessen maar er zit vrij veel werk aan vast tussen de lessen door. Dat betekent dat u tussen twee lessen waarschijnlijk steeds wel twee weken nodig hebt. Zeker als u naast de training ook werk hebt.