Tekstspecialist

Alles wat ik doe staat in het teken van tekst en schrijven, daarom beschouw ik mezelf als tekstspecialist. Ik vind het heerlijk om te schrijven. Voor uiteenlopende publieksbladen schreef ik vele tientallen journalistieke verhalen en in 2005 verscheen mijn eerste boek (Kinderen Cadeau, over het stiefgezin). Momenteel werk ik alweer aan het zesde, een populair-wetenschappelijk boek over Tweetaligheid. Maar ik vind het ook geweldig om anderen aantrekkelijk, publiekgericht en bondig te leren schrijven. In teksten van een ander weet ik goed de vinger op de zere plek te leggen en ik kan goed duidelijk maken hoe een tekst verbeterd kan worden. Ik sta bekend om mijn heldere (en soms nogal directe) feedback die mensen vooruit helpt.

Docent journalistiek en schrijftrainer

Na de studie Nederlands en met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid op zak ging ik aan de slag als docent journalistiek in Utrecht. Ik was toen 28 en ik werk er nog steeds met veel plezier. Daarnaast startte ik in 2007 met TaalGewoon en daar kwam een paar jaar geleden nog het certificaat voor NT2-docent bij (waarvoor we een aparte site hebben: www.taalglobaal.com). Op de School voor Journalistiek heb ik me gespecialiseerd in grote verhalen, tijdschrift, eindredactie en freelancen. Voor TaalGewoon en TaalGlobaal verzorg ik e-trainingen en incompanytrainingen in schrijven. Ik heb een CRKBO-erkenning. Wordt het soms even te druk, dan heb ik een paar steengoede collega’s achter me die ik kan inzetten.

Eindredacteur

Als neerlandicus ken ik de taalregels van voren naar achteren en weer terug; geen taalfout blijft staan. Maar ik kan er ook voor zorgen dat een al geschreven tekst prettiger leest. Dat doe ik bijvoorbeeld door de structuur te verbeteren of door onnodig langdradig en ambtelijk taalgebruik te vervangen door vlottere taal. Natuurlijk blijf ik dicht bij het origineel en respecteer ik altijd de stijl van de oorspronkelijke schrijver. De tekst ziet er meestal niet drastisch anders uit wanneer ik ermee klaar ben, maar hij leest wel een stuk prettiger.

NT2-docent

Ik bied ook incompanytrainingen en e-trainingen in het Nederlands als tweede taal. Dat doe ik voor de NT2-tak van TaalGewoon: TaalGlobaal.